TOPLUMSAL KRİZLERE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI: TAMAMLAYICI SOSYOLOJİ
Anahtar Kelimeler:
Tamamlayıcı Sosyoloji, Toplumsal Krizler, Sosyolojik AnalizÖzet
Bu çalışma, disiplinde ortaya çıkan yeni toplumsal dinamikler ve krizler ile uyumlu, hoşa giden bir ürün ortaya koymayı sürdürüyor. Geleneksel yöntemlerin karmaşık ve hızlı bir şekilde tamamlanması, toplumsal bileşenlerin yetersiz kalması, başka bir odanın genişletilmesi artırılmıştır. Tamamlayıcı, genel ve toplum arasındaki ilişkiler, toplumsal normlar ve sosyal yapıların genişlediği bütüncül ve çok boyutlu bir bakış açısıyla ele alarak, günümüzün küreselleşme ve teknolojik dönüşümlerinin yarattığı toplumsal krizleri anlamak ve çözüm üretmeye odaklanmaktadır. Bu yaklaşımın tanımlanması Kara, toplumsal farklılıkların tehdit olarak yerine toplumsal bütünleşmenin ve uyumun tamamlayıcı unsurlar olarak değerlendirilmesinde, dolayısıyla toplumsal risklerin avantajlarının dönüştürülmesini mümkün kıldığını vurgulamaktadır. Araştırmanın temel amacı, birleşimli perspektifle toplumsal krizlerin kapsamlı kapsamlı analizi ve bu krizlere yönelik kapsamlı çözüm önerileri geliştirildi. Bu doğrultuda, kişi-toplum, kişi-grup ve kültürlerarası etkileşimlerde ortaya çıkan sosyal izolasyon, sosyal mesafe ve eylemsizlik gibi kriz olguları tamamlayıcılık ilkesi üzerinden yeniden yorumlanmıştır. Çalışma, tarama modelinin esas olarak gerçekleştirilmiş olup, klasik yöntemlerin sınırlarını aşarak, toplumsal düzeyde multidisipliner ve tamamlayıcı bir algoritma ile yaklaşmayı hedeflemektedir. Bu sayede parçalanmanın derinleştirilmesi ve toplumsal değişimlerin dinamiklerine ilişkin yeni değişken çerçevelerin değiştirilmesi amaçlanmaktadır. Tamamlayıcı sistemin, günümüzde hızla tükenen toplumsal yapıların içinde normların yeniden inşasında, sosyal bütünleşmenin gelişiminde ve toplumsal krizlerin çözümünde kritik bir role sahiptir. Özellikle teknolojik gelişmeler, küreselleşme ve pandemi gibi küresel krizler, bireyler ve toplumdaki değişimlere dönüşümlere neden olmuş ve bu durum sürecik perspektifin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Tamamlayıcı, bu dönüşümlere uygun yeni analiz araçları ve kapsamlı yöntemler sunarak, çok çeşitli güncel ihtiyaçlara cevap vermesini sağlar. Böylece sosyal sorunların ve sosyal ilişkilerin arasındaki yalıtımın aşılması, toplumsal yapıların sürdürülebilirliği ve toplumsal uyumun sürdürülmesi mümkün hale geliyor.
Referanslar
Durkheim, D. (1994). Sosyolojik Metodun Kuralları. (Çev. Enver Aytekin). (2.baskı). İstanbul: Sosyal yay.
Giddens, A. (2008). Sosyoloji. (Çev. H. Özel vd., Yay. Haz. C. Güzel). İstanbul: Kırmızı Yay.
Giddens, A. (2009). Kapitalizm ve Modern Sosyal Teori: Marx, Durkheim ve Max Weber’İn Çalışmalarının Bir Analizi. (Çev. Ü. Tatlıcan). İstanbul: İletişim.
Marshall, G. (1999). Sosyoloji sözlüğü. (Çev. O. Akınhay ve D. Kömürcü). Ankara: Bilim ve Sanat Yay.
Özkalp, E. (1993). Sosyolojiye Giriş. (6. Baskı). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yay.
Sezer, B. (1985). Sosyolojinin Ana Başlıkları. İstanbul: İ.Ü.Edebiyat Fak.Yay.
Tane, M. (1981). Toplum Bilime Giriş: Temel kavramlar. Ankara: A.Ü.Eğitim Fak.Yay.
Weber, M. (1964).The Theory of Social and Economic Organisition. New York: Free Press.
Weber, M. (2012). Ekonomi ve Toplum. (Çev. Latif Boyacı). İstanbul: Yarın Yay.
White, G. (1977). Socialization. London: Logman Group Limited.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Bülent KARA, Kadriye ÜZ

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.